Ένα πρόγραμμα μαθημάτων που απευθύνεται σε σπουδαστές πιάνου που βρίσκονται στο επίπεδο Γ’ Μέσης και πάνω και σε μουσικούς επαγγελματίες ή ερασιτέχνες που παίζουν ήδη διάφορα στυλ και είδη μουσικής και θέλουν να εμβαθύνουν στον κώδικα της τζαζ και στην παράδοση του τζαζ πιάνο.

Τα μαθήματα εστιάζουν στην ανάπτυξη των ακουστικών ικανοτήτων και την εξοικείωση με τις συγχορδίες, τις κλίμακες και τις φόρμες που χρησιμοποιούνται στην τζαζ αλλά και πώς επήρεαστηκαν αργότερα τα υπόλοιπα μουσικά είδη της rock, pop, soul, funk κ.α.

Ξεκινάμε απο την τζαζ που παίχτηκε στην Αμερική τις χρυσές δεκαετίες του swing 1930-40 και βασίστηκε στην μείξη του αφροαμερικάνικου Blues και των Spirituals με την λόγια αλλά και την κοσμική μουσική της Ευρώπης.

Συνεχίζουμε την έρευνα στην μετεξέλιξη της μουσικής αυτής μέσω του αυτοσχεδιασμού σε μια παγκόσμια γλώσσα μουσικής έκφρασης. Από τους Scott Joplin, Duke Ellington, Louis Armstrong, Charlie Parker, Miles Davis, Thelonius Monk, Bill Evans εως την ευρωπαϊκή τζαζ της ECM, τον Brad Mehldau και τον Shai Maestro.

Προσεγγίζουμε μεθοδικά τα μουσικά εργαλεία και τους κώδικες που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη της τζαζ μουσικής με στόχο να αναπτύξουμε την δική μας φωνή και έκφραση. Ειδικότερα για το πιάνο και τα keyboards μελετάμε τρόπους παιξίματος, σολο ή σε σύνολο, τις τεχνικές εναρμόνισης, συνοδείας και αισθητικής προσέγγισης του οργάνου. Υπεύθυνος για τα μαθήματα του τζαζ πιάνου είναι ο Κώστας Γιαξόγλου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Κώστας Γιαξόγλου ασχολείται με την τζαζ από το 1997. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Τζαζ του Ωδείου Athenaeum (2001) με καθηγητές τον Γιώργο Κοντραφούρη και τον Σύλβιο Σύρρο. Σπούδασε στο Amsterdam Conservatorium από το 2004-2008 και αποφοίτησε με πτυχίο Bachelor in Jazz Piano Performance με καθηγητές τους Karel Boehlee, Hans Vroomans, Chris Goessens, Randal Corsen, Ferial Karamat Ali. Στο Άμστερνταμ παρακολούθησε Masterclasses των Barry Harris, John Taylor, Antonio Farao, Fred Herch, Nelson Faria, Kiko Freitas, Ernesto Simpson κ.α.

Διδάσκει πιάνο και τζαζ πιάνο από το 2004. Ήταν υπεύθυνος του τμήματος τζαζ πιάνου και θεωρίας στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας 2011-12. Δίδαξε πλήκτρα και τζαζ πιάνο στο Lab Music Education από το 2014-2018. Είναι μέλος της ομάδας καθηγητών του καλοκαιρινού Horto Jazz Workshop που γίνεται από το 2015 υπο την αιγίδα του Ιδρύματος Χατζηνίκου-Αγγελίνη. Έχει οργανώσει για δυο χρονιές (2010 και 2011) το Kalamata Jazz Festival με συμμετοχές σημαντικών τζαζ καλλιτεχνών από την Ευρώπη και την Αμερική.

Έχει συνεργαστεί και έχει δισκογραφήσει με διάφορα σχήματα και καλλιτέχνες όπως Apurimac, Σαύρα των Βασιλικών Δρόμων, Χρήστος Θηβαίος, Απόστολος Ρίζος, Απόστολος Καλτσάς κ.α. Έχει εμφανιστεί σε πολλές μουσικές σκηνές όπως το Παράφωνο, Αλάβαστρον, Bacaro, Dizzy Miles, Κεραμείο, Αφρικάνα, Γυάλινο Μουσικό Θέατρο upstairs, The Zoo και σε φεστιβάλ όπως Zante Jazz, Tinos Jazz Festival, Play Festival Βελγίου, καθώς και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 2009 με το Poly Quartet του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με το κουαρτέτο του Στέλιου Χατζηκαλέα (Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ 2016), με το Γιάννης Παπαναστασίου Quartet στο The Zoο International Jazz Day 2018 κ.α.

Έχει συνεργαστεί ως πιανίστας και μουσικός επιμελητής σε θεατρικές παραγωγές όπως “Bossanova” του Κ.Ρήγου (Εθνικό Θέατρο – 2009), “Cabaret” Κ.Ρήγος (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – 2013), “Μαντάμ Σουσού” Γ.Κακλέας (Παλλάς 2017-18).